#

Waarom dienend leiderschap essentieel is

Het Agile werken heeft het laatste decennium een enorme vlucht genomen. Het biedt grote voordelen voor organisaties zelf, als ook voor haar medewerkers.

Aldus Sander Dur, Scrum Master en Agile Coach bij AgilityMasters.com. 'Het Agile werken biedt voordelen voor organisaties zelf als ook voor haar medewerkers. Immers; als mensen met een goed gevoel naar hun werk gaan, gaat de productiviteit omhoog. Zeker Scrum heeft een groot aandeel gehad in deze verandering. Dit vereist echter een enorme verschuiving in de manier van denken. Een groot deel daarvan is de manier waarop het team is opgezet en hoe zij samenwerken. De Scrum Master is dienend leider van het team en zal de happiness van het team begeleiden.

Verandering komt van binnen

Zie wat er moet veranderen binnen jouw organisatie en welke voordelen het kan bieden. Maar niet alleen de verandering zien; het voelen en erkennen dat jij een essentieel deel bent van het succes, is hier een onderdeel van. Wees bewust van het feit dat íedereen volledig deel moet nemen, als je wilt dat de organisatie fundamenteel verandert. Ik zeg nu niet dat de organisatie in een nacht moet veranderen, maar het deel dat WEL verandert, dient Scrum volledig te adopteren. Bijvoorbeeld: als er een Product Owner is en een ontwikkelteam, maar nog altijd voor een projectmanager werkt, gegarandeerd dat succes niet een van de ervaringen in het team zal zijn. Wijs de Scrum Master ook aan, omdat hij of zij een sleutelrol heeft in het goed presteren van het team en processen.

Intrinsieke motivatie en emoties doen ertoe

Daniel Pink is auteur van het boek Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us. Hij beargumenteert dat de motivatie van mensen in drie onderdelen kan worden verdeeld:

-        Autonomie – de manier waarop wij zelf organiserend willen zijn

-        Meesterschap – de drive die we hebben om beter te worden in een skill

-        Doel – iets doen dan belangrijk is/een impact maakt

Hij vertelt ook dat traditionele modellen van motivatie, zoals belonen of angst voor afrekening, gedreven worden door meer extrinsieke motivatie zoals geld etc. veel minder effectief zijn. En hoewel het laatste prima werkt voor basale, mechanische taken, geldt het eerste voor medewerkers die in meer complexe omgevingen zitten, zoals softwareontwikkeling. Dus om even de aanname te doen dat mensen in een Scrum team daar zijn omdat ze daar willen zijn en niet geselecteerd zijn door het management, kunnen deze drie factoren de dienend leider helpen om het team extra te motiveren. We WILLEN daar zijn, in plaats van voldoen aan de regels en de traditionele manier van werken ‘omdat dat nou eenmaal altijd zo is geweest’. Omdat we voelen dat we bijdragen aan het doel van het team, maar ook omdat het iets is waar we goed in willen zijn. We vinden het leuk, dus willen we meester worden van de skill. Het is misschien wat kort door de bocht op deze manier, maar daar komt het wel op neer. Maar ook omdat we een doel in ons leven en onze baan willen hebben.

Dit is iets waar ik persoonlijk erg mee kan relateren. Een groot deel van het besluit om Scrum Master te worden was omdat ik een impact op mensen wil maken, in plaats van iemand te zijn die cijfers aanlevert aan managers, waarvan ik de betekenis niet eens weet. Laat staan wat ze ermee gaan doen. Ik heb nooit nagedacht over mijn eigen intrinsieke motivatie of dat mijn gevoel überhaupt iets te maken had in mijn werk. Maar als het team zich comfortabel genoeg voelt om hun emotie te laten zien over wat dan ook, zal het team naar grote hoogten geduwd worden. Ook daar ligt een enorme rol voor de Scrum Master. Help het team zichzelf te helpen.

Dienend leiderschap: sleutel tot evolutie van het team

Als het team goed presteert, zegt dat niet dat zij er al zijn. Het is makkelijk om uit het oog te verliezen of er nog performance issues zijn, of dat het team in oude gewoonten terugglijdt. Dit gebeurt als ze niet continu hun eigen werkwijze evalueren en aanpassen op wijzigingen op technologisch, organisatorisch of persoonlijk vlak. Houdt retrospectives innovatief en  verzeker hierdoor dat de prestatie van het team geweldig zal zijn. Houdt ze dynamisch. Als ze een routine worden, zal de nood om continu te verbeteren verloren gaan. Ze zullen eerder worden gezien als last dan een leuke meeting. Dit kan een verandering in locatie zijn (ga naar buiten als het weer het toestaat) of haal iedereen zijn favoriete koffie.

Geweldige dingen zullen gebeuren bij teams die in staat zijn om boven zichzelf uit te stijgen. Zij zullen een voorbeeld worden voor de organisatie. Op hun beurt zullen zij dienend leider worden voor andere teams. Realiseer je dat jij als Scrum Master een enorme impact kan maken op de mensen met wie jij werkt. Realiseer je dat jij een sleutelrol speelt in de evolutie van het team. Maar realiseer je als eerste dat jij de verandering bent.'

Share:

Soortgelijke onderwerpen

De Agile Coach Post HBO opleiding van Gladwell Academy

De twaalfdaagse Agile Coach opleiding die 19 april 2021 start, biedt een…

Fijne vakantie! Inspiratie-tips & tricks van onze Agile coaches

Motivators, inspirators, servant leaders. Agile coaches en Scrum Masters…

Happy Holidays: retrospective - deel 3 | goede voornemens

Goede voornemens hoor je in deze periode van het jaar van alle kanten. Of…