#

Van falen kun je leren!

We hebben gefaald! Of niet? Falen is een van de grootste mentale blokkades dat een team kan ervaren. Je hebt ongetwijfeld zelf weleens het gevoel gehad dat je ergens in faalde, of zelfs iets niet hebt gedaan omdat de kans van falen te groot was. Het zorgt ervoor dat je je slecht voelt en potentieel tegenhoudt om de volgende stap te zetten. Maar wat als we de perceptie van falen veranderen?

Gebrek aan succes

'Een korte zoekopdracht naar de standaarddefinitie van falen leert dat falen een gebrek aan succes betekent', vindt Sander Dur, Scrum Master en Agile Coach bij AgilityMasters.com. 'In mijn vorige blog had ik het over wanneer we succes ervaren. Succes is het behalen van een doel. Maar wat als een van onze doelen, zoals in veel Agile teams, is om constant te kunnen leren zodat we kunnen verbeteren? Zoals Thomas Edison ooit zei:

“Ik heb niet gefaald, ik heb alleen 10000 manieren gevonden die niet werken”

Dus hebben we echt gefaald, of hebben we manieren gevonden die niet werken voor het doel dat we proberen te bereiken?

We hebben het nodig om te falen

Toen we geboren werden, konden we niet lopen. Als ik dit direct tegen mensen zeg, kijken ze me aan of ze ik de Open Deur Award heb gewonnen. Natuurlijk konden we niet lopen. We konden niks. We moeten alles nog leren. Leren om de controle te krijgen over onze ledematen. Proberen en zien wat er gebeurt als we die gekke wiebelige dingen bewegen. We moeten leren hoe we moeten kruipen. Ons huis ontdekken. Om daarna te leren lopen en de wereld te ontdekken. En we zullen vallen in het proces. En vaak ook. We leren dat het effectiever is om op twee benen te lopen dan om twee benen en twee handen. En dat een betonnen vloer een stuk steviger aanvoelt dan een kussen. Maar als het op ons werk aankomt, willen we direct heer en meester zijn van de skills die we hiervoor nodig hebben. Bang om te falen in het proces.

Als we terugkijken, zien we dat we hebben leren lopen door te vallen. We verbeterden onze methodes met de lessen die we hebben geleerd. Een van de eerste dingen die we hebben geleerd in ons leven, is een van de eerste dingen we vergeten wanneer het op ons werk aankomt. De wens en drang naar succes is zo belangrijk geworden, dat we blind worden voor het feit dat falen ons zal helpen om succes sneller te behalen.

Kijkend naar een van de meest succesvolle en kleurrijke ondernemers van de afgelopen eeuw, Richard Branson, is het makkelijk om te benoemen wat hij heeft bereikt. De flamboyante oprichter en CEO van het Virgin rijk heeft een eigen tropisch eiland, helikopters, had een ontzettend succesvolle platenmaatschappij, vliegmaatschappij en nog veel meer. Lijkt erop dat deze man het gelijk voor elkaar heeft, niet? Maar ook hij heeft gefaald. Meerdere keren. Ooit gehoord van ‘Student Magazine’, ‘Virgin Cola’, ‘Virgin Digital’ or ‘Virginware’? Ik ook niet. Allerlei soorten branches die de heer Branson heeft getracht te betreden. Met de Virgin Digital deed hij een poging om de iPod aan te vallen. Werkte niet. En zijn advies aan zijn jongere zelf? Verander niks.

Het zit allemaal in het proces

Dus de lessen die we geleerd hebben zijn wellicht belangrijker dan je denkt. Probeer ze onder te brengen in je werk. De sprint retrospective is het gebruikelijke moment om dit te doen wanneer er gewerkt wordt met Scrum. Wat ging er goed en wat kan er verbeterd worden? Als je al meerdere retrospectives hebt gehouden, zal je zien dat het beter ging na verloop van tijd. Je leert hoe je goed naar je eigen werk en dat van het team moet kijken en hoe je deze lessen onder kan brengen om je eigen toekomstige leerpad te verbeteren.

Probeer je team te stimuleren om hetzelfde te doen. Een van de methodes die je hiervoor kan gebruiken is de F*ck Up Award/Beker. Als iemand een fout vindt in zijn of haar werk, laat diegene zo snel mogelijk de Beker pakken, om vervolgens het team te vertellen wat er fout is gegaan en hoe een dergelijke fout in de toekomst voorkomen kan worden, om er op deze manier een collectief leermoment van te maken. Serveer de rest van de dag zijn/haar favoriete koffie/thee/drankje uit de beker als onderdeel van een beloning van het leren van fouten. Je zult zien dat ze (in ieder geval die dag) opbloeien. Het voegt net wat extra ‘joy’ toe aan het leren van fouten.

Inspecteer & pas aan

En dan komen we weer terug bij het inspecteer & pas aan principe. Controleer je eigen werk en erken dat het niet even perfect is, als dat je gehoopt had. Hou de geleerde lessen in gedachten voor soortgelijke toekomstige processen. Je weet dan gelijk wat je anders kan doen in deze situatie. Dit houdt je op de top van je kunnen. Sta jezelf en je team toe om verschillende manieren te proberen. Hecht niet te veel waarde aan het woord ‘falen’. Het is allemaal een kwestie van perspectief.'

Share:

Soortgelijke onderwerpen

Team Moraal vs Happiness

Soms wordt het team gevraagd bij iedere Sprint Retrospective of de…

Hybride? Hoe gaat trainen en opleiden er in de toekomst uitzien?

Miranda Goossens is CEO en één van de founders van onze business partner…

Onze Agile coaches maken juist nu het verschil

Wessel van Herwijnen, founder en managing partner van AgilityMasters.com,…