#

Leer om succes te vieren

Het vieren van successen en het laten zien dat jouw team succes ervaart, is een van de meest belangrijke dingen dat een team kan doen. Maar waarom? En wanneer doe je zoiets? Laten we als eerste kijken wat succes nu eigenlijk betekent.

Het bereiken van een doel

'Of iets een succes genoemd kan worden is vrij meetbaar',  aldus Sander Dur, Srum Master en Agile Coach bij AgilityMasters.com. 'Stap 1; stel een doel. Stap 2; definieer wanneer dit doel is bereikt. Stap 3; als het werk gedaan is, controleer dan of het doel behaald is. Als het antwoord ja is, kunnen we stellen dat een succes behaald is. Natuurlijk is dit een grijs gebied waar het werk dat gedaan wordt wat aangepast dient te worden. Om het in Agile termen te stellen; inspect & adapt. Dat het originele doel misschien niet direct behaald kan worden, kan als succes op zich gezien worden. Tenslotte; we laten zien dat we capabel genoeg zijn om een stap van het geplande pad af te zetten en een nieuw pad te definiëren. We voelen ons comfortabel genoeg om te zeggen: "We hebben geleerd dat de manier waarvan we dachten dat het zou werken, niet werkt. Laten we het doel aanpassen, zodat deze matcht met de nieuwe wensen en omstandigheden.” Zeker wanneer we werken in een waarde-gedreven omgeving kan dit zeer voordelig zijn. De klant en/of eindgebruiker ziet dat je hen begrijpt en hun wensen serieus neemt.

Maar dient het doel altijd gerelateerd te zijn aan oplevering aan de klant? Absoluut niet. Een doel kan ook zijn dat je uit je comfort zone stapt, een nieuwe programmeertaal leert, een presentatie geeft, wat je persoonlijk doel ook maar is.

Versterk je team met succes verhalen

Heb je ooit een boek gelezen, een film of misschien een vlog gezien die je heel inspirerend vond en er gemotiveerd van werd? Het delen van (relevante) succes verhalen kan een soortgelijk effect hebben op je teamleden. Misschien heb je een manier ontdekt dat het werk van iedereen een stuk makkelijker maakt. Laten zien dat je begaan bent met het team en het presenteren hiervan kan anderen helpen om te excelleren in hun werk.

Misschien heb jij als Scrum Master of Product Owner met stakeholders gesproken en heb je compleet nieuwe inzichten verkregen die je planning sessies op een andere, betere manier gaan laten verlopen. De techniek die je hebt gebruikt om deze inzichten te verkrijgen was nieuw en zal de nieuwe standaard worden. Het hele team kan voordeel halen uit jouw ervaring.

Erkennen van andermans succes

Iedereen houdt van een klein beetje waardering zo af en toe. Herkennen en erkennen van andermans moeite en harde werk zal hem of haar doen oplichten. Het boosten van iemand anders zelfverzekerdheid zal zijn/haar dagen nog beter maken en daardoor zullen ze nog gemotiveerder zijn om het goede werk op die manier voort te zetten. Toen ik een burn-out preventief programma zat was een van de doelen het zoeken naar wat ik wil in mijn werk. Waar ik me goed door voel. Een daarvan was het krijgen van erkenning in mijn werk, wat me goed deed voelen over mijzelf. Mijn coach refereerde aan de Maslow’s hiërarchie, waarin achting op de twee plaats staat van meest belangrijke intrinsieke benodigdheden van een mens. Op zijn beurt creëert dit een sterkere binding tussen teamleden, waardoor de algemene kracht van het team versterkt. 

En nu gaan we vieren

Maar hoe? Hangen we slingers en ballonnen op? Gaan we een dag naar de dierentuin met het hele team? Beide zijn geweldige mogelijkheden. Maar zet de successen ook in zijn context. All-out gaan voor successen met een kleinere impact kan mogelijk wat fronsende blikken opleveren binnen de organisatie.

Je wilt het succes van een ander zo snel mogelijk erkennen en het vieren ervan op een later, gepaster moment doen. Schudt ze de hand, geeft ze een knuffel of wat ze ook goed doet voelen over zichzelf. De drankjes komen later.

Daarover gesproken; een drankje drinken met het hele team en een klein feestje geven terwijl het succes wordt gedemonstreerd of het verhaal ervan wordt verteld op een open plek in de organisatie kan erg aanstekelijk werken binnen een organisatie die ermee worstelt om succes te vieren of de manier waarop jullie team werkt te adopteren. Laat hen de manier zien om het te doen. Leidt door voorbeeld! 

Het team belonen op een wat meer extrinsieke manier kan net zo goed werken. Hier zijn wat ideeën:

  • Neem het hele team mee naar een sport evenement of escape room (ook voordelig voor teamwork)
  • Beloon ze individueel met een cadeaubon
  • Ga met z’n allen eten
  • Erken het harde werk van het team op de website van de organisatie (bij voorkeur met foto)
     

Dus in het kort, jij, het team en de organisatie kunnen veel voordeel hebben bij het vieren van het succes van het team. Mensen zullen willen gaan voor exceptionele prestaties binnen hun werk, omdat het goed voelt om te doen. Het moraal van het team zal een boost krijgen en dit zal resulteren in betere algemene kwaliteit. Ik kan dit niet genoeg benadrukken; vier je succes! '

Share:

Soortgelijke onderwerpen

Hoe je als Agile coach bij AgilityMasters.com samen aan groei en ontwikkeling werkt

Zit jij als Agile coach bij jouw opdrachtgevers met uitdagingen waar je…

Gunther Verheyen: 'Engagement is (the) key'

Op de AgiltyMasters.com Meetup van woensdag 29 januari was Gunther Verheyen…

Inspiratie-tips & tricks van onze Agile coaches: energizers

Motivators, inspirators, servant leaders. Agile coaches en Scrum Masters…