#
Lees in 5 minuten

'Scary Stories' in Agile?

'Scary Stories' in Agile? Ja, die zijn er. Maar ze lopen gelukkig vaak goed af. Ook in deze donkere Halloween nachten is AgilityMasters.com je lichtje. Wij loodsen jou en jouw organisatie er vakkundig doorheen. Want er zijn wel degelijk steeds terugkerende zaken waar organisaties tegenaan lopen in hun transitie naar Agile werken. Je kunt dus maar beter voorbereid zijn!

De Agile coaches en Scrum Masters van AgilityMasters.com krijgen vaak te maken met de volgende, terugkerende zaken die het gevolg zijn van verandering. En verandering is een constante in een transitie waarbij het Agile werken wordt geïmplementeerd, ontwikkeld of verbeterd binnen een organisatie.

1. WEERSTAND BIJ VERANDERING

Sinds in 2001 het Agile Manifesto is opgesteld, zorgt het voor een business opportunity met enorme potentie die binnen veel organisaties wordt omarmd. Het helpt hen om nog meer wendbaar en flexibel te worden in het proces, waarin constant de klant centraal staat en klantbetrokkenheid wordt opgezocht. De klant, en klanttevredenheid, vormen daarmee een essentieel onderdeel van de business. Maar er gaat vaak frictie aan vooraf. ‘Zonder wrijving geen glans’, zeggen wij bij AgilityMasters.com altijd.

Meebewegen
Als een organisatie Agile gaat werken is men zeker niet altijd bijzonder positief gestemd en gemotiveerd er het beste van te gaan maken. Op naar meer kwaliteit en effectiviteit! In deze beginfase wordt vaak het effect van verandering op mensen onderschat. Mensen in een organisatie moeten gaan bewegen, meebewegen, dingen anders gaan doen dan ze altijd gewend waren. Dat vraagt om een hoge mate van flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meebewegen is hier het sleutelwoord.

Voorbereiding
Hoe krijg je je teamleden ook echt mee in de transitie naar Agile werken? En alle neuzen dezelfde kant op? Het vergt een bijzonder goede voorbereiding. Vaak begint Agile heel klein op een afdeling. Dat kan werken, alleen moet altijd het management of directie het ermee eens zijn en echt voor deze manier van werken openstaan. En dat niet alleen. Agile werken moet gezien worden als een bepaalde mindset en niet alleen als een nieuwe, instrumentele manier van projectmanagement. Volgens AgilityMasters.com gaat Agile werken om continu groeien, ontwikkelen en leren.

2. VEILIGHEID & SCHIJNVEILIGHEID

De cultuur binnen een bedrijf is zeer bepalend voor de sfeer en veiligheid binnen een organisatie. Stress op de werkvloer heeft veel lagen en definities. Daarbij heeft ieder mens ook een eigen grens. Uiteindelijk is het de organisatie die ervoor moet zorgen dat de juiste balans voor het team ontstaat. Hoe bereik je die balans? Binnen elk bedrijf kan een verbeterslag gemaakt worden in persoonlijke veiligheid. Als je je als teamlid veilig voelt, dan voel je je ontspannen. Dan heb je meer energie, snellere reactietijd, goede hersenactiviteit enzovoorts. Ontspannen werknemers hebben ontspannen werkgevers: mensen die zich veilig voelen binnen de bedrijfscultuur staan vaker solide achter de bedrijfsvisie. En zijn eerder bereid een keer iets af te maken buiten werktijd. 

Transparantie
Veiligheid speelt op veel vlakken, erg belangrijk hierin is het vertrouwen binnen het team. Een: ‘als ik dit aan jou overlaat dan weet ik dat het goed komt’, - vertrouwen. Een andere belangrijke factor is transparantie. Privézaken kunnen veel impact hebben op hoe mensen op de werkvloer acteren. Als teamlid begrijp je bepaald gedrag beter als je de juiste context weet. Een goed instrument is daar in het Agile werken natuurlijk de Retrospective voor: het open en eerlijk zijn over hoe het gaat binnen het team. Daar is respect en moed voor nodig. Als de olifant in de kamer genegeerd wordt, is er sprake van een schijnveiligheid.

Veiligheid moet groeien en genoemde factoren spelen daarbij allemaal een rol. Bedrijven doen er goed aan te weten wat er speelt bij de verschillende teams binnen de organisatie. Alleen zo kom je tot een balans in veiligheid.  Als deze groei verwezenlijkt is, dringt dit door tot alle gelederen binnen een organisatie.

3. AANDACHT VOOR TEAMS

Met de komst van Agile werken gingen veel organisaties multidisciplinair werken. Hoewel dat idee erg bij het Agile werken past, wordt altijd de vraag gesteld of dit echt nodig is voor het bedrijf. 
Door het stellen van de juiste vragen aan leidinggevenden, managers of afdelingshoofden, kom je er snel achter of de juiste implementatie van een Agile framework is gebruikt.  

Wat werkt, werkt
Als organisaties een framework gebruiken dat wellicht wat aangepast kan worden, letten de coaches van AgilityMasters.com daar goed op. Een voorbeeld hiervan is DevOps: soms een samenvoeging van meerdere frameworks of nieuwe ideeën om het te laten werken. Wat werkt, werkt. Een ander voorbeeld is dat binnen sommige organisaties, het team elke ochtend een kwartiertje gaat rekken en strekken. In het begin zijn de meeste teamleden daar geen voorstander van. Het werkt echter aanstekelijk, zeker als je merkt dat je collegae na een tijdje vrolijker worden of beter gaan presenteren. Hierdoor wordt de gym-groep steeds groter. Wat werkt, werkt.

Zo heeft elk team een eigen manier om te werken. En Frameworks zijn eigenlijk het hulpmiddel dat het team ter beschikking staat het Agile werken vorm te geven binnen de organisatie. Agile werken is ook kijken naar wat het beste werkt binnen het team en dit te blijven toetsen. Op deze manier werkt het en is het het meest duurzaam.

Share:

Soortgelijke onderwerpen

Hoe ik SAFe implementeerde

Eelco Haeser is SAFe Program Consultant (SPC) en RTE, gecertificeerd…

Hoe de variatie aan opdrachten èn opdrachtgevers bijdraagt aan jouw ontwikkeling als Agile coach

'Agility’ is tegenwoordig een gewenste eigenschap voor veel meer…

Inspiratie-tips & tricks van onze Agile coaches: energizers

Motivators, inspirators, servant leaders. Agile coaches en Scrum Masters…