#
Lees in 3 minuten

Goede voornemens laten slagen? Doe het Agile!

De meeste mensen maken goede voornemens voor het nieuwe jaar. Hoe zorg je ervoor dat jouw goede voornemens dit keer wél slagen? Simpel: doe het Agile!

In de top 5 van nieuwjaars voornemens staat steevast: afvallen, sporten, stoppen met roken, gezond eten en meer tijd voor familie en vrienden. Er is één algemeen voornemen dat voor bijna iedereen geldt: gezond(er) leven. Dit voornemen bekijken we samen met Bo Fluitman; Scrum Master, Agile Coach, SPC en coach voor loopbaan- en persoonlijke ontwikkeling bij AgilityMasters.com. 

Bo: ‘Onderzoek laat zien dat goede voornemens voor 80% mislukken binnen twee jaar. Dat komt omdat goede voornemens ten uitvoer brengen èn volhouden over persoonlijke verandering gaat. Er moet dus een gedragsverandering teweeg worden gebracht en dat is erg moeilijk. Als je een doel hebt verhoogt dit je slagingskans. 

Stap 1 - Het is dus allereerst van belang om te bepalen wat voor jou belangrijk is. Begin met het vaststellen van je visie zodat je weet wat je doel is. Wil je óf afvallen, óf gezonder gaan leven, óf meer gaan sporten, stoppen met roken, óf fitter worden? Focus op exact dat wat je wilt.

Giet je voornemens in de stappen van het Scrum framework om het goed uitvoerbaar te maken voor jezelf. 

Stap 2 - Maak een Backlog, een lijst met wat je zou kunnen doen om dat doel wat je jezelf gesteld hebt te bereiken. Je kunt twee keer per week gaan sporten, je aan voedingsschema’s houden, geen suiker eten, geen koolhydraten, maar alleen dat wat voor jou werkt. Haat je de sportschool? Ga dan elke dag een half uur buiten wandelen, of ga kijken naar je voeding. Maar let op, je kunt niet alles doen. Dus prioriteer je Backlog. Dit is overigens een continu proces. 

Stap 3 - Maak een Sprintgoal en maak je voornemen concreet. Het Sprintgoal kan zijn: mijn streven is om twee kilo af te vallen in twee weken. Niet te ver vooruit plannen, twee weken om te beginnen. Je werkt in korte cycli (iteraties), zodat je je doel onderweg ook makkelijker aan kunt passen en beter in kunt spelen op terugval. 

Door middel van een Agile aanpak ga je er vanuit dat de omstandigheden tijdens het project kunnen veranderen, weet hier op in te spelen en zorg er zo voor dat het eindresultaat niet in gevaar komt.

Stap 4 - Maak een Sprintplanning. Je start deze Sprint van twee weken met een planning die je maakt: wat moet je concreet doen om je Sprintgoal te halen. Plan de taken die je moet doen om je doel te behalen, in in de Sprintplanning. Maak je taken zichtbaar, gebruik een bord waar je ze opschrijft als dat je helpt.

Stap 5 - Daily Standup. Kijk hoe je dag eruit ziet. Dit is een moment waarop je even stil kunt staan bij wat je gisteren hebt gedaan, vandaag gaat doen en wat je eventueel kunt aanpassen. Er is bijvoorbeeld iets gebeurd waardoor je dagresultaat niet goed is en je je doel niet hebt kunnen halen. Je hebt bijvoorbeeld toch dat taartje gegeten, terwijl je nog zó van plan was… Hoe voorkom je dit vandaag? 

Stap 6 – De Sprint Review. Aan het einde van die twee weken komt je meetmoment. Je kijkt wat je bereikt hebt. Ben je die twee kilo kwijtgeraakt? Hier is het moment dat veel mensen met goede voornemens denken dat hun poging ‘mislukt’ is. Maar als hier het doel niet is behaald, is de poging niet mislukt, integendeel. Falen mag! Kijk meer naar: deze manier werkt minder goed, wat is voor mij wél de juiste manier? Hou vol.

Stap 7 - De Retrospective. Hier kijk je terug op wat er in het proces goed ging in die twee weken, wat minder goed en wat je in een volgend moment zonodig kunt aanpassen. Continu reflecteren is van belang: ben ik op de juiste manier bezig of moet ik een andere weg inslaan?  Wat moet ik vooral blijven doen? Vanuit deze reflecties neem je nieuwe acties mee in je volgende Sprint om steeds beter te worden. 

Als je je goede voornemens in een Scrum-vorm giet ben je jezelf dus constant aan het aanpassen aan de omstandigheden en jezelf daarmee ook steeds aan het herpakken. 

Samengevat: wees realistisch en probeer gedisciplineerd te zijn. Maak een plan want dit verhoogt je slagingskans. Focus is belangrijk en werken aan de juiste dingen op het juiste moment ook. Betrek de Scrum values erbij en pas die toe op jezelf: Courage, Focus, Commitment, Respect en Openness en... go for it! 

Probeer je omgeving in je goede voornemens te betrekken en laat hen je coachen. Ikzelf wil het komend jaar weer mijn sportritme van twee keer in de week oppakken: mijn eerste kind wordt in 2020 geboren. Daar heb ik mijn partner hard bij nodig, ik moet goed overleggen want ik kan straks niet zomaar de deur uit rennen. Ik zal ook te maken gaan krijgen met voedingsschema’s en slaapschema’s. Ik zal mezelf constant moeten aanpassen en herpakken. Om het Agile aan te pakken moet je behendig en lenig zijn, dat is de letterlijke vertaling van Agile. Misschien moet ik voor de baby straks ook een Scrum Board op gaan hangen thuis, haha!’

Meetup 'Unlock Your Road to Growth' woensdag 6 juli. Ben je erbij?

Ben je Agile coach, Scrum Master of heb je ambities in die richting? En weet jij wat je nodig hebt om te groeien als professional? Kom naar onze Meetup 'Unlock your Road to Growth' woensdag 6 juli, locatie SPACES Zuidas, Amsterdam. Wat gaan we doen?

Share:

Soortgelijke onderwerpen

De Agile Coach Post HBO opleiding van Gladwell Academy

De twaalfdaagse Agile Coach opleiding die 19 april 2021 start, biedt een…

Boeken top 3 Summer Special - 3/3

Dit is alweer de laatste top 3 uit deze Summer Special. We hopen dat onze…

Hoe je als Agile coach bij AgilityMasters.com samen aan groei en ontwikkeling werkt

Zit jij als Agile coach bij jouw opdrachtgevers met uitdagingen waar je…