#

Waarom deze 7 eigenschappen in het DNA van Agile coaches zitten

Waar moet een goede Agile coach aan voldoen? En wat maakt een Agile coach een goede coach? Bij Agilitymasters.com worden de coaches geselecteerd op zeven eigenschappen. Deze hebben we opgenomen in het DNA van onze organisatie en daarmee helpen we jou om binnen deze zeven gebieden alles uit jezelf te halen.

Hoewel iedere coach anders is, zijn er een aantal aspecten waaraan alle goede Agile coaches voldoen. De Agile coaches van Agilitymasters.com zijn ware specialisten op dit gebied. Dat hoeven ze niet vanaf dag één te zijn. AgilityMasters.com doet er alles aan om nieuwe Agile coaches voldoende gelegenheid te geven om ook deze zeven eigenschappen in het DNA te krijgen!

Agilitymasters.com voert bij een grote variatie aan opdrachtgevers projecten uit in verschillende landen en binnen diverse culturen. Dat betekent dat je als Agile coach altijd nieuwe uitdagingen tegenkomt waardoor je je razendsnel kunt ontwikkelen. Veel van deze uitdagingen komen voort uit de bestaande cultuur bij een organisatie. Als Agile coach heb je daarom niet alleen veel inhoudelijke kennis nodig, maar ook vaardigheden die nodig zijn om echt impact te maken binnen een organisatie. 

Wil jij trouwens als Agile coach écht impact maken bij jouw organisatie? Wil jij weten hoe je nu precies waarde toevoegt en wie die waarde binnen het bedrijf ervaart? Volg dan onze XpertsLab webinar ‘What is value?’. 

Wat zijn de zeven kernwaarden van een geweldige Agile coach, en hoe zijn dit de kernwaarden van Agilitymasters.com geworden?

1 - Groepsgericht en dienend leidinggeven

Als Agile coach ben je een teamspeler. Vaak stuur je mensen aan die uit verschillende culturen komen, mensen met verschillende achtergronden, verschillende ervaringen in het leven en verschillende persoonlijke eigenschappen. Kun jij goed omgaan met anderen? Begrijp je de Big Five persoonlijkheidseigenschappen? En kun jij de individualiteit van ieder in de groep begrijpen? 

2 - Klantgericht werken

Bij Agilitymasters.com werken we voor de meest geweldige opdrachtgevers! Van de nationale politie tot Nationale Nederlanden, van Zilveren Kruis tot ASML, Achmea, Unilever, KLM en Nike. En hoewel al die opdrachtgevers verschillend zijn en hun eigen uitdagingen kennen, weet jij dat ze allemaal één ding gemeen hebben: ze willen dat jij als coach waarde toevoegt aan de organisatie. En ze zien hun projecten graag tot een mooi resultaat leiden. 

3 - Organisatiesensitief

Als je je weet te bewegen door de organisatie met begrip voor de omgeving, politiek en diplomatie. Je staat daarbij als Agile coach naast de mensen die jou nodig hebben. Je voelt aan waar je wel op moet drukken en waar niet, wie waar het beste tot zijn of haar recht komt en hoe de onderlinge verhoudingen zijn. 

4 - Creativiteit

Onze Agile coaches zeggen nooit, ‘ik weet het allemaal wel, dus ik ga het je even vertellen!’ Als Agile coach weet je dat je heel veel niet weet. En dat je nog super veel te leren hebt! Daarvoor bieden wij bij Agilitymasters.com alle mogelijkheden. Wist je bijvoorbeeld dat je bij ons een volledig eigen gekozen ontwikkelpad kunt doorlopen?

Het is jouw creativiteit die ertoe leidt dat je kunt improviseren wanneer je het even niet weet. Het is jouw creativiteit die ervoor zorgt dat je met een oplossing komt die waarschijnlijk niet in een theorieboek te vinden is. Je gaat pragmatisch aan de slag terwijl je out of the box denkt om zo de meeste impact te maken bij de opdrachtgever. En wat is er nu mooier dan dat?

5 - Onderhandelingsvaardigheden

Een van de belangrijkste factoren in ieder project is de mens. Misschien wel de allerbelangrijkste factor. Daarom is het belangrijk dat iedere Agile coach ook echt kan samenwerken, mensen slim weet in te zetten, andermans eigenschappen laat floreren en hierover te onderhandelen. Win jouw opdrachtgever en jouw team voor je en laat zien wat je waard bent! Zit dat in jou? Dan komt jouw DNA al goed overeen met dat van ons!

6 - Aanpassingsvermogen

Soms denk je dat je het helemaal weet, alleen om erachter te komen dat je het totaal niet weet. Eerlijk is dat, en mooi want dat inzicht zorgt ervoor dat je verder kunt. Je past je aan, je leert nieuwe dingen, over de opdrachtgever, het team, het project én over jezelf. Daar hoef je niet enkel achter te komen bij een opdracht zelf. Dit gebeurt je vast vaker in het leven. Zo ook bij onze eigen Agile coaches Simon de Graaf en Roel de Ponti. Zij geven bijvoorbeeld al aan dat ze veel leren van de sparringsessies met andere coaches, en tijdens cursussen, webinars en trainingen. 

7 - Tenslotte: resultaatgerichtheid

Resultaat is voor iedere organisatie van groot belang. De bedrijven die nu Agile (gaan) werken zijn de bedrijven die over 20 jaar nog bestaan. Vaak zijn er allerlei drempels op de weg voor je de route naar vooruitgang vindt. Onze Agile coaches lopen tegen weerstand aan en zaken die de resultaten in de weg zitten, maar weten altijd geweldige manieren te vinden om toch het resultaat te boeken dat de opdrachtgever initieel voor ogen had. Dat resultaat blijft altijd als stip aan de horizon. 

Kun jij je vinden in deze 7 eigenschappen? Toegeven dat je iets (nog) niet kunt, terwijl je het wel zou willen. Wij houden van die flexibiliteit en eerlijkheid. Het is dè voedingsbodem voor verandering en kwaliteit. Bij AgilityMasters.com krijg je namelijk alle ruimte om trainingen te volgen, certificaten te halen, met gelijkgestemden te sparren en mee te doen met onze unieke Sync-meetings. Neem eens contact met ons op, we bespreken altijd graag jouw potentiële toekomst bij ons!

Neem contact op met Wessel van Herwijnen via wessel.vanherwijnen@agilitymasters.com,
via 020 - 24 02 595 of via ons 
contactformulier en we vertellen je er graag alles over!

 

Share:

Soortgelijke onderwerpen

Hoe ik SAFe implementeerde

Eelco Haeser is SAFe Program Consultant (SPC) en RTE, gecertificeerd…

Workshop Simon de Graaf: consultant of coach?

Ons vakgebied en het Agile coachvak wordt volwassener. Agile team coach…

Team Moraal vs Happiness

Soms wordt het team gevraagd bij iedere Sprint Retrospective of de…