#
Lees in 7 minuten

Hoe ik Agile coach werd: de unieke skills en achtergrond van onze coaches

Coaches blijven zich graag continu ontwikkelen. Met het volgen van trainingen en opleidingen en het behalen van certificaten ben je zeker van je persoonlijke groei en ontwikkeling. Bij AgiltyMasters.com geloven we dat ontwikkeling voor iedereen anders ingericht moet worden en benaderen we het ontwikkelpad van onze coaches daarom net even anders. Ook coaches die (nog) geen Agile coach zijn en bijvoorbeeld uit een ander vakbebied komen kunnen zich bij ons verder ontwikkelen. Zo leer je wat je wilt met het oog op de juiste doelen en kwalificaties, zowel in de breedte als in de diepte.

En creëer je zo je eigen ontwikkelpad bij AgilityMasters.com, lees er hier alles over! 


Een goed voorbeeld van een Senior Agile coach bij AgilityMasters.com die uit een ander vakgebied komt, is Marly Teunissen. Marly is Agile coach, gecertificeerd Professional Scrum Master, SPC en PSPO maar heeft ook een Master of Arts in Engels, is gecertificeerd Co-Acting coach en Insights Discovery Practitioner. Maar Marly heeft voorheen altijd voor corporate organisaties in de HR gewerkt en voor deze functies de hele wereld over gereisd. 

Marly: ‘Ik ben begonnen bij Telfort en ben daarna voor British Telecom in Londen gaan werken. Vervolgens heb ik in verschillende organisaties HR rollen vervuld. Op een gegeven moment bij een organisatie waar ik verantwoordelijk was voor Europa, Azië en Australië. Ik zat dus alleen maar in het vliegtuig.' 

'Ik vond het op een gegeven moment welletjes met al dat reizen.'

'Bij Heineken werd ik Talent manager. Door mijn zichtbaarheid als Talent manager en het feit dat bekend was dat ik geïnteresseerd was in een HR Business rol werd ik gevraagd om bij IT Global te komen werken. Het was een generieke rol en dat ben ik vervolgens gaan doen. Ik kreeg kinderen en  werkte te hard. Daardoor was ik veel te weinig thuis en dacht 'waar ben ik mee bezig? Ik wilde zo graag kinderen!' Dus geen HR directeur maar terug naar het individu. Ik ben weer gaan studeren en psychotherapeut geworden. Nadat ik was afgestudeerd begonnen mijn vroegere connecties te vragen om eens bij ze te komen kijken, is dat niets voor jou? Ik ging mee en ging trainen op teameffectiviteit: How to be a high performing team. Ik vond het geweldig! Al die mensen, al die interventies en vooral wat is nou de dynamiek in zo’n team, hoe praat je met elkaar, mijn HR expertise kon ik hierbij goed gebruiken. Zo ben ik eerst met een aantal voormalige leveranciers en toen zelf trainingen gaan geven. 

Dè standaard Agile coach of Scrum Master?

Dat is simpel, die is er niet. Dus voel jij je aangesproken om het roer om te gooien en ligt het voor de hand dat jij met jouw ontwikkeling voor Agile kiest? Onze coaches zijn divers en hebben allemaal een verschillende achtergrond, lees hier bijvoorbeeld het verhaal van Dennis Mansell. 

Marly: ’Nou, ik ben in ieder geval niet de standaard Agile coach! Ik had in de IT en tech de Agile termen natuurlijk al vaak voorbij horen komen en heb de overstap naar Agile bewust gemaakt. Ik wil mee kunnen praten en ik weet dat transformaties in de toekomst alleen nog maar gemaakt gaan worden op basis van Agile. Mensen willen een goede life-work balance hebben, betrokken zijn, veel willen leren. Het gaat om de waarde waarmee we dingen doen, je bent niet meer de manager omdat je de power hebt en een ‘ik weet alles en ik ga het jou leren’ mentaliteit. Je bent de manager omdat je in staat bent de juiste vragen te stellen zodat ik het meeste uit jou ga halen voor je eigen groei en voor de groei van onze organisatie.

Ik merk dat het steeds meer gaat over de tech kant van de organisatie en hoe dat integreert in de bedrijfsstructuur. Tech is het hart van organisaties geworden, ze kunnen niet meer zonder. Alles wat je doet in een organisatie is gerelateerd aan hoe goed IT het doet, supply chain, IT systemen. Die maken dat een bedrijf goed functioneert. Dat werd evident toen COVID kwam en alles online moest. De bedrijven die alles op orde hadden konden gelijk doordraaien. 

Overlap als coach en nu als Agile coach?

'Aleen maar. Er speelt nu bij veel organisaties dat ze Agile aan het implementeren zijn, maar er is nergens een Centre of Excellence? Het gaat echt om gedrag. Er is niemand die zegt: ‘kijken we ook wel echt naar dat gedrag wat daar bij hoort? Gaan we op een andere manier leiding geven? Als je dat niet doet kun je namelijk de mooiste systemen implementeren maar als niemand zich ernaar gedraagt heb je niets veranderd.' 

'Ik zie het grote belang van Agile werken. Agile werken is een middel en nooit een doel op zich. De mensen, die maken het verschil. Ik ben in staat om mensen hun intrinsieke motivatie te laten vinden om die verandering ook echt te gaan maken. Ik kijk daarbij vooral naar het individu. Ik ben nu bezig met een team met mensen die bijna allemaal nog nooit een andere werkgever hebben gehad dan deze. Zorg maar dat deze mensen Agile gaan werken, dat is supermoeilijk. Voor hen en voor de organisatie. Voorheen móesten ze in coaching. Nu kunnen mensen dat zelf aangeven. En ze weten, ze voelen: dit is een verandering hier kan ik niet meer onderuit. Wil ik meekunnen en nog tot mijn pensioen kunnen werken, dan moet ik wat in mezelf veranderen. Veel mensen blijven hangen in het proces. Maar het gaat niet om de omgeving het gaat altijd om MIJ, ten opzichte van die ander, wat breng ik teweeg om iets wel of niet te doen?

Organisaties die Agile gaan invoeren en waarde hechten aan het menselijke stuk van verandering, dus wat betekent dit voor mij in mijn gedrag om dit succesvol te laten zijn, die gaan veel sneller en beter slagen dan bedrijven die dit alleen maar invoeren en denken ik heb het nu toch ingevoerd, dus waarom werkt het niet?' 

Wil jij je als Agile coach ook verder ontwikkelen bij een organisatie die alles op alles zet om jouw potentieel te unlocken? Wil je ook van je collega Agile coaches en Scrum Masters leren? AgilityMasters.com biedt jou als Agile coach een clubhuis waar je kunt blijven leren. Waar je kunt sparren met elkaar. Waar de steilste leercurve die van de diversiteit aan opdrachten is! Wil je weten hoe wij elkaar nog meer challengen? 

Neem contact op met Wessel van Herwijnen wessel.vanherwijnen@agilitymasters.com, via ons contactformulier of via 020 - 24 02 595  

Share:

Soortgelijke onderwerpen

Als Agile coach sparren met gelijkgestemden? Ontdek hoe dat gaat bij AgilityMasters.com

De Agile coaches en Scrum Masters van AgilityMasters.com geven veel, zo…

Verbeter je user stories

Een van de moeilijkste dingen om te doen als Product Owner of als team, is…

Een ongewoon refinement met unieke winst

In deze blog neemt Kitty Gigenpack, freelance Agile Coach, je mee in een…