#
Lees in 6 minuten

AGILE WERKEN: Waarom ik als Scrum Master werk

Een paar jaar geleden zat Scrum Master en Agile coach Sander Dur in een burn-out. 'Ik had de bodem bereikt met mezelf en ik moest opnieuw gaan ontdekken waar ik nu precies energie van krijg. Wat me motiveert, wat me uit bed haalt. Na een heel stel sessies met mijn burn-out coach Frederike, kwamen we erachter dat de beste functie voor mij, Scrum Master zou zijn'.

Dus ik ging zoeken naar Scrum Master vacatures. Nogal lastig, herstellend van een burn-out. Maar er waren een aantal bedrijven die mij aan wilde nemen. Uiteindelijk hakte ik de knoop door en ging werken voor AgilityMasters.com. Terugkijkend naar de afgelopen paar jaar, is dit de beste keuze die ik had kunnen maken. Ik hou van mijn werk, van het bedrijf waar ik voor werk en ik hou van de sfeer die we hebben gecreëerd. Waarom vind ik het zo leuk?

1. Invulling geven aan mijn gevoel van doel 

Mijn vorige baan was als PMO (Project Management Office). De voornaamste reden dat ik aan de bodem kwam. Ik had geen gevoel van doel; ik maakte sheets, templates, documenten met allerlei nummers, feiten en grafieken. Maar ik had geen idee waar ze precies voor waren. En als ik dat wel had, wist ik niet wat er vervolgens mee gedaan werd. Kreeg vage antwoorden als ik hiernaar vroeg. Ik was geen deel van een team, maar zweefde tussen een team en een manager. Nooit had ik nagedacht over WAAROM ik dit werk aan het doen was en wat het bijdroeg aan mijn leven. Ik deed het voor de verkeerde redenen. Ik wilde projectmanager worden, omdat het cool klinkt. Het voelde voor mij alsof het een soort van status had, ondertussen totaal voorbijgaand aan het idee of dit wel echtiets is wat ik wil doen. Een goed advies dat ik ooit heb gehad: je werkt ongeveer 25-30% van je leven. Zorg dat het iets dat je leuk vindt, waar je passie voor hebt. Dat zal leiden tot een gezonder leven. Dat klinkt als een open deur, maar het is zo makkelijk om niet na te dingen over dit soort vragen of om zaken maar voor lief te nemen.

Ik hou ervan mensen te helpen om te ontwikkelen, om ze samen te laten werken en als team (zowel als enkel team als team van teams) vooruit te bewegen. Om de connectie met mensen te voelen met wie ik werk. En daarnaast, ben ik nog steeds een ‘tech-nerd’. Dus Scrum Master worden was de perfecte keuze, dat tenslotte vaak beide zaken combineert.

2. Hoge mate van autonomie

AgilityMasters.com geeft me de mogelijkheid om dingen zelf uit te zoeken. Wat voor mij het beste werkt, en om een aanpak te creëren die ik zelf het beste acht. Dit betekent ook dat ik kan falen en daar een goede les uit kan trekken. En gefaald heb ik, meerdere keren. Maar het betekent ook dat ik kan werken waar ik wil, wanneer ik dat wil. Als ik thuis wil werken, in een café, een park, waar dan ook. Ik kan werken waar ik wil. Niet alleen waar je precies aan werkt, maar ook je eigen ontwikkelingsplan bepaal je zelf. 

3. Mensen met echte passie voor het beroep

Hetgeen dat voor mij het meest eruit sprong toen ik begon (en nog steeds), is dat al mijn collega’s echt gepassioneerd zijn voor dit gebied van werken. Agility brengen bij onze klanten en hun leven, het gebruik van empirisme is wat ons drijft en waar we goed in zijn. Ik zie die vonk in de ogen van mijn collega’s, slechts 1 idee is voldoende om een golf van verder bouwen op dit idee, nieuwe inzichten, andere benaderingen van denken. Het is prachtig om dit mee te maken. Het geeft me het gevoel dat iedere dag een vakantiedag is met deze mensen. 

4. Platte hiërarchie, maar sterk leiderschap

Ja, er is een CEO. Of zoals zijn officiële titel luidt; Managing Partner. Maar dit betekent niet dat we allemaal moeten rapporteren aan iemand, of dat we ge-supervised worden. Dit gaat weer terug naar het niveau van autonomie. De nieuwe ideeën worden gevisualiseerd op een bord en de mensen die hieraan willen werken, kunnen zichzelf inschrijven en zich hier omheen organiseren. Complete trainingen, tools en blogs zijn hieruit gekomen, om een paar dingen te noemen. Weinig bemoeienis van management in dit zelf organiserende proces zorgt voor meer betrokkenheid en gevoel van verantwoordelijkheid. Doordat al dit werk gevisualiseerd is, neemt dat verwarring weg over wat er nu precies allemaal gebeurt in de organisatie. Zorgen voor die transparantie, zoals we dat ook in de teams bij klanten doen, zorgt voor een makkelijke manier om te inspecteren en aan te passen. Dit betekent niet dat er geen leiderschap is. In plaats van mensen vooruit te duwen, wordt er een wederzijds begrip gevormd van waar we heen gaan. Iedereen wordt dan betrokken en empowered om gezamenlijk naar dit doel te komen. Dit is geen statische visie, maar wordt om de zoveel tijd aangepast als tijd voorbijgaat en nieuwe inzichten worden vergaard. 

5. Oneindig veel manieren om jezelf te ontwikkelen

AgilityMasters.com werkt nauw samen met Gladwell Academy. Gladwell levert een mooie reeks trainingen, met een internationale mix van deelnemers. Het is dus niet alleen goed voor je kennis, maar ook voor je netwerk.

Toen ik startte, wilde ik mijzelf meer ontwikkelen op het gebied van Scrum en Agile. Daarop maakte ik een plan welke trainingen hierbij passen en met welke mensen ik wilde spreken om me hierin te verdiepen. Daarna volgden trainingen als PSM, RTE, SPC, ik heb samengewerkt met ervaren trainers om mijn trainer skills te verbreden en om te reflecteren op mijn Scrum Masterschap.

 

Share:

Soortgelijke onderwerpen

Verschil Projectmanagers & SAFe RTE's

Wat is nu het verschil tussen een projectmanager en een release train…

Hoe de variatie aan opdrachten èn opdrachtgevers bijdraagt aan jouw ontwikkeling als Agile coach

'Agility’ is tegenwoordig een gewenste eigenschap voor veel meer…

Roel de Ponti keynote speaker op de Scaling Agile India Conference, Bangalore

‘Ik ben nog aan het nagenieten van dit geweldige event. Wat een wereldstad…